Is vis eten wel zo gezond?

Categorie: Voeding Gepubliceerd: vrijdag 18 maart 2016 Geschreven door Super User

Is vis eten wel zo gezond als de experts beheren? In dit artikel wordt duidelijk dat vis eten inderdaad gezond is en dat u het daarom twee keer per week moet eten. Daarnaast worden diverse vis soorten aan u voorgelegd die u op uw specifieke manier kunt voorbereiden.

Waarom is vis zo gezond?

Verschillende voeding experts beweren dat vis eten gezond is. Maar waarom is het nou zo gezond? “Vis is van nature erg vet” is mijn eerste reactie. Maar die reactie wordt weerlegd door de experts dat het hier voornamelijk gaat om gezonde vetten. Deze gezonde vetten zorgen ervoor dat de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Daarnaast is de kans op een beroerte of hartinfarct kleiner bij het eten van vis.

Echter is er ook een keerzijde aan het eten van vis. Doordat de zee vervuild worden met zware metalen en andere schadelijke stoffen zorgt dit ervoor dat de vis ook van slechtere kwaliteit is. Soms is dit zelfs te merken aan de smaak.

Welke vis is het gezondst?

Er zijn natuurlijk diverse soorten vis verkrijgbaar maar welke is het gezondst. Er kan in ieder geval geconcludeerd worden dat kibbeling (gefrituurde wel te verstaan) slecht is. Frituren is sowieso slecht voor de gezondheid dus het is aan te bevelen door dat te beperken. De kibbeling die voornamelijk verkocht worden, worden zoals eerder gezegd gefrituurd. De transvetten van de olie trekt dan ook in de vis. Het is aan te bevelen om deze vissoort te vermijden.

Wilt u gezonde vis eten dan kunt u het beste kiezen voor makreel, zalm en bijvoorbeeld haring. Deze vissoorten bestaan uit omega 3 vetzuren die een positieve invloed hebben op de gezondheid. Er wordt zelfs beweerd dat deze vetzuren een positieve invloed hebben op haar en huid.

Vis is duur

Zoals u wellicht wel heeft gemerkt zijn wij toch erg positief over het eten van vis. Naast de schadelijke stoffen (hierbij moet vermeld worden dat de autoriteiten strenge controles uitvoeren op de kwaliteit van de vis) is vis erg duur. Dat moet zeker niet onderschat worden. De meeste mensen kiezen dan eerder voor een lekker stukje vlees in plaats van vis. Begrijpelijk gezien de prijs maar toch mist u de gezonde vetzuren die in de vis zitten. Natuurlijk kunt u dit gedeeltelijk opvangen door het innemen van omega vetzuur pillen.

Conclusie

Na wat onderzoek uit te hebben gevoerd kan er wel geconcludeerd worden dat vis eten wel degelijk gezond is. Door de strenge controles van de autoriteiten van op de kwaliteit van de vis kunnen wij met zijn allen gerust vis eten. Echter de prijs houdt de meeste mensen (begrijpelijk) toch tegen om elke week vis te eten. Gezien de voedingswaardes is het toch aan te bevelen om minimaal één keer per week vis te eten. Om de prijs toch enigszins te drukken kunt u letten op aanbiedingen. Daarnaast is ingevroren vis minder duur dan verse vis van de visboer. Op deze manier kunt u toch vis kopen zonder diep in de buidel te moeten tasten.

 

Hits: 2715